رکاب دوم
سیر کلان آموزش روشمند
![]()
تعیین هدف شما بهترین محور برای این است که چقدر احتیاج به علم دارید.
علم آموزی به چند روش صورت میگیرد:
لایه نظریه پردازی
لایه نظریه پژوهی
لایه راهبردی
لایه کاربردی
در لایه نظریه پردازی باید مراحل زیر را انتخاب داد پارادایم سازی{ چار چوب بندی مبانی}:
در این مرحله تمامی زیر بنا های معرفتی علم مورد بررسی قرار میگیرد : مثلا اگر در اطراف علم انسانی اسلامی تحقیق میشود، باید دو مرحله را سیر کرد:
در مرحله اول تمام معرفت هایی که برای ساخت یک علم اعم از شرائط واقع نگری، شرائط صوری سازی مقدمات علم، شرائط تعریف سازی حقائق علم که در علم منطق و معرفت شناسی و فلسفه مطرح میشود، مد نظر قرار میگیرد.در بخش انسان ،باید تمام مولفه ها و ساحت های انسان با توجه به تلقی های مقبول از علم مد نظر قرار بگیرد.ساحت های فلسفه ذهن و انسان شناسی، زبان شناسی، ارزش شناسی های رفتاری و در این بخش قرار دارد.و در نهایت از اسلام و مولفه های علم انسانی به عنوان راهبرد های دینی در ضمن آن بهره مند شد که بحث اسلام شناسی شاخصه اصلی این بخش است و در این ضمن بحث از مولفه های دینی علم مد نظر قرار میگیرد
و در نهایت علم اصلی مثل علم اصول، فقه ، ادبیات و . با توجه به این مولفه ها شکل گیری میشود که این جا بحث از مکتب های آن علم مورد بحث قرار میگیرد.
لایه نظریه پژوهی:
همانطور که مشخص است در این جا از دو رویکرد میشود استفاده کرد:
رویکرد توصیفی و ترویجی
رویکرد انتقادی و هنجاری
در بخش اول از دوحالت میشود استفاده کرد:
مدل شناسی و فهم روش :در حالت مدل شناسی به بررسی نحوه خروجی محققین از بررسی های علمی و پارادایمی می پردازد و روش به الگو های جزئی یا کلان محقق برای نحوه استنباط درونی می پردازد میتوانید به مدلی که در یک علم به شکل برونی حاصل شده استفاده کنید یا اینکه از یک روش که در رویکرد درونی استفاده شده، بهره بگیرید.
در بخش دوم که جنبه انتقادی دارد می توانید به جای توصیف وضع محقق، به هنجار سازی وباید سازی های انتقادی به مدل یا روش محققین پرداخت.در این بخش بحث روش شناسی و مدل سازی می آید که رویکرد انتقادی نسبت به پارادایم های سازنده دارد. که به دوشکل کمی و کیفی مطرح میشود .
لایه راهبردی
در این لایه شخص می تواند به دو حالت عمل کند
رویکرد کلان
رویکرد موردی
در رویکرد کلان شخص تمام برنامه های علمی و تمام مدل ها را با تناسب به کارکرد های آن ومیزان تاثیرات اولویت بندی میکند یعنی ابتدا تمام رویکرد ها را بررسی میکند مثلا مشخص میکند که یک علم چهار رویکرد مشهور دارد و هر رویکرد هم به سه دکترین و تنش تاریخی توسط افراد از بحران خود به شکل دیگری تغییر وضعیت دادند، در این شکل، شخص سعی دارد از بین این موارد یک حالت را انتخاب کند.
رویکرد موردی: در این بخش بحث الگوریتم خرد مطرح میشود یعنی فرایند مرحله مرحله ای که شخص تعیین میکند چه نظامی برای او در حل مسئله کمک کننده تر است که مثلا در یک مورد از مسئله علم ، این علم از کارکرد بیشتری برخوردار است.
لایه کاربردی
در اینجا صرفا پیاده سازی تقلیدی حتی بدون الگوست که هیچ الگوریتمی مد نظر شخص نیست بلکه با تقلید محض از یک رویکرد ساده استفاده میکند و در اینجا بیشتر جنبه تعلیمی دارد. در این جا توصیه میشود در ضمن هربحث به جایگاه آن نیز پرداخته شود یعنی جایگاه بحث به صورت تمرینی به شکلی که مولف مد نظر دارد ، مورد دقت قرار گیرد
انسان شناسی در نگاه آیت الله مصباح یزدی
علم ,های ,رویکرد ,لایه ,روش ,یک ,در این ,مد نظر ,و در ,قرار میگیرد ,لایه نظریه ,لایه نظریه پژوهی ,لایه نظریه پردازی ,کلان آموزش روشمند
درباره این سایت